Żelujemy na zdrowie! Sekrety owocowych przekąsek
Data wydarzenia | 19/09/2025 09:00 19/09/2025 11:30 |
---|---|
Miasto | Array |
Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Chełmońskiego 37 |
Sala | bud. F13, s. 229 |
Panel tematyczny | Nauki rolnicze |
Forma spotkania | warsztat |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa |
Opis | Podczas warsztatów „Żelujemy na zdrowie! Sekrety owocowych przekąsek” uczestnicy odkryją tajniki produkcji zdrowych przekąsek na bazie świeżych owoców, naturalnych substancji żelujących i słodzących. Celem zajęć jest praktyczne zapoznanie się z procesem tworzenia alternatywy dla komercyjnych słodyczy – smacznych, a jednocześnie wartościowych pod względem odżywczym. Uczniowie będą mieli okazję samodzielnie przygotować owocowe żelki, eksperymentować ze smakami i teksturami oraz rozwijać kreatywność. Warsztaty obejmują wprowadzenie do technologii produkcji, zasady pracy w laboratorium żywności, własnoręczną produkcję przekąsek, analizę fizyko-chemiczną oraz profesjonalną ocenę sensoryczną. |
Prowadzący | dr inż. Karolina Tkacz, dr inż. Igor Turkiewicz, mgr inż. Maria Barna |
Afiliacje | Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr |
Liczba miejsc | 16 |
Zapisy od | 02/09/2025 |
Zapisy do | 14/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | igor.turkiewicz@upwr.edu.pl, maria.barna@upwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
Organizator | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |