Żelujemy na zdrowie! Sekrety owocowych przekąsek

Data wydarzenia 19/09/2025 09:00
19/09/2025 11:30
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Chełmońskiego 37A
Sala bud. F8, s. 10 i 0.11
Panel tematyczny Nauki rolnicze
Forma spotkania warsztat
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa
Opis

Podczas warsztatów „Żelujemy na zdrowie! Sekrety owocowych przekąsek” uczestnicy odkryją tajniki produkcji zdrowych przekąsek na bazie świeżych owoców, naturalnych substancji żelujących i słodzących. Celem zajęć jest praktyczne zapoznanie się z procesem tworzenia alternatywy dla komercyjnych słodyczy – smacznych, a jednocześnie wartościowych pod względem odżywczym. Uczniowie będą mieli okazję samodzielnie przygotować owocowe żelki, eksperymentować ze smakami i teksturami oraz rozwijać kreatywność. Warsztaty obejmują wprowadzenie do technologii produkcji, zasady pracy w laboratorium żywności, własnoręczną produkcję przekąsek, analizę fizyko-chemiczną oraz profesjonalną ocenę sensoryczną.

Prowadzący dr inż. Karolina Tkacz, dr inż. Igor Turkiewicz, mgr inż. Maria Barna, Stanisława Wójcik
Afiliacje Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr
Liczba miejsc 16
Zapisy od 02/09/2025
Zapisy do 14/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów igor.turkiewicz@upwr.edu.pl, maria.barna@upwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Czas trwania 120 min.