Zagadki naszego mózgu – jedz jak geniusz!

Data wydarzenia 17/10/2025 10:00
Miasto Array
Miejsce Jelenia Góra, Politechnika Wrocławska, Filia w Jeleniej Górze, pl. Piastowski 27
Sala Aula
Panel tematyczny Jelenia Góra
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Wszyscy wiemy, że żywność, którą spożywamy ma wpływ na nasz organizm. Ale jaki wpływ może mieć na nasz mózg? Zdrowe jedzenie jest dobre dla Twojego zdrowia fizycznego, ale także psychicznego. Mózg jest bardzo „żarłoczny” i tak jak serce, płuca czy mięśnie wymaga dostarczenia odpowiednich składników odżywczych. Ale które pokarmy są szczególnie ważne, aby utrzymać nasze szare komórki w dobrej kondycji? Dlaczego jedzenie typu fast-food oraz żywności wysokoprzetworzonej spowalnia rozwój i pracę mózgu? Coraz więcej doniesień naukowych potwierdza, że niewłaściwa dieta może wywoływać ogólne niezadowolenie, apatię, poczucie znużenia lub rozdrażnienia, trudności z uczeniem się i opanowaniem nerwów, a nawet…depresję. Dlatego aby nasz mózg był w dobrej formie, musimy go nie tylko trenować, ale także odpowiednio karmić.

Prowadzący dr hab. Marta Sochocka, prof. PAN
Afiliacje neuroimmunolog, wirusolog, Laboratorium Wirusologii, IITD PAN
Liczba miejsc 100
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 30/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów jeleniagora@pwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN