Zagadki naszego mózgu – jedz jak geniusz!
Data wydarzenia | 17/10/2025 10:00 |
---|---|
Miasto | Array |
Miejsce | Jelenia Góra, Politechnika Wrocławska, Filia w Jeleniej Górze, pl. Piastowski 27 |
Sala | Aula |
Panel tematyczny | Jelenia Góra |
Forma spotkania | wykład |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
Opis | Wszyscy wiemy, że żywność, którą spożywamy ma wpływ na nasz organizm. Ale jaki wpływ może mieć na nasz mózg? Zdrowe jedzenie jest dobre dla Twojego zdrowia fizycznego, ale także psychicznego. Mózg jest bardzo „żarłoczny” i tak jak serce, płuca czy mięśnie wymaga dostarczenia odpowiednich składników odżywczych. Ale które pokarmy są szczególnie ważne, aby utrzymać nasze szare komórki w dobrej kondycji? Dlaczego jedzenie typu fast-food oraz żywności wysokoprzetworzonej spowalnia rozwój i pracę mózgu? Coraz więcej doniesień naukowych potwierdza, że niewłaściwa dieta może wywoływać ogólne niezadowolenie, apatię, poczucie znużenia lub rozdrażnienia, trudności z uczeniem się i opanowaniem nerwów, a nawet…depresję. Dlatego aby nasz mózg był w dobrej formie, musimy go nie tylko trenować, ale także odpowiednio karmić. |
Prowadzący | dr hab. Marta Sochocka, prof. PAN |
Afiliacje | neuroimmunolog, wirusolog, Laboratorium Wirusologii, IITD PAN |
Liczba miejsc | 100 |
Zapisy od | 01/09/2025 |
Zapisy do | 30/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | jeleniagora@pwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |