Zagadki naszego mózgu – jedz jak geniusz!

Data wydarzenia 24/10/2025 11:30
Miasto Bolesławiec, Bystrzyca Kłodzka, Dzierżoniów, Głogów, Jelenia Góra, Kłodzko, Legnica, Lubin, Polkowice, Strzelin, Świebodzice, Wałbrzych, Ząbkowice Śląskie, Ziębice, Zgorzelec
Miejsce Dzierżoniów, Zespół Szkół nr 3, ul. Słowiańska 6
Panel tematyczny Dzierżoniów
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Wszyscy wiemy, że żywność, którą spożywamy ma wpływ na nasz organizm. Ale jaki wpływ może mieć na nasz mózg? Zdrowe jedzenie jest dobre dla Twojego zdrowia fizycznego, ale także psychicznego. Mózg jest bardzo „żarłoczny” i tak jak serce, płuca czy mięśnie wymaga dostarczenia odpowiednich składników odżywczych. Ale które pokarmy są szczególnie ważne, aby utrzymać nasze szare komórki w dobrej kondycji? Dlaczego jedzenie typu fast-food oraz żywności wysokoprzetworzonej spowalnia rozwój i pracę mózgu? Coraz więcej doniesień naukowych potwierdza, że niewłaściwa dieta może wywoływać ogólne niezadowolenie, apatię, poczucie znużenia lub rozdrażnienia, trudności z uczeniem się i opanowaniem nerwów, a nawet…depresję. Dlatego aby nasz mózg był w dobrej formie, musimy go nie tylko trenować, ale także odpowiednio karmić.

Prowadzący dr hab. Marta Sochocka, prof. PAN
Afiliacje neuroimmunolog, wirusolog, Laboratorium Wirusologii, IITD PAN
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do
Kontakt w sprawie zapisów filia@mbp.dzierzoniow.pl, tel. 74 645 61 64
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN