Zagadki naszego mózgu – czy organizm może uzależnić się od cukru?

Data wydarzenia 24/10/2025 10:00
Miasto Dzierżoniów
Miejsce Dzierżoniów, Zespół Szkół nr 3, ul. Słowiańska 6
Panel tematyczny Dzierżoniów
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Cukier jest obecnie najbardziej rozpowszechnioną i najczęściej spożywaną substancją na świecie. Od dawna stosowany jest jako dodatek do niemal każdego produktu żywnościowego od chleba po musztardę. A syrop glukozowo-fruktozowy, czy to też cukier? Co z fruktozą, czyli cukrem owocowym, jeść czy nie jeść owoce? Kiedy i jak to się stało, że cukier w różnej postaci zdominował naszą dietę? Jakie są konsekwencje ciągłego spożywania cukru dla nas oraz następnych pokoleń? W trakcie wykładu poznamy źródła cukru, produkty „zdrowe” a jednak zawierające duże ilości cukru oraz dowiemy się jak silnie uzależniającą siłę ma cukier, wpływając na nasze umysły i decydując o naszym zachowaniu.

Prowadzący dr hab. Marta Sochocka, prof. PAN
Afiliacje neuroimmunolog, wirusolog, Laboratorium Wirusologii, IITD PAN
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do
Kontakt w sprawie zapisów filia@mbp.dzierzoniow.pl, tel. 74 645 61 64
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN