Ultra-przetworzeni ludzie – o tym dlaczego jemy rzeczy, które nie są jedzeniem i jak na nas wpływają
| Data wydarzenia | 03/10/2025 15:00 |
|---|---|
| Miasto | Ziębice |
| Miejsce | Ziębice, Muzeum Domu Śląskiego w Ziębicach, Rynek 44 |
| Sala | sala sesyjna |
| Panel tematyczny | Ząbkowice Śląskie-Strzelin |
| Forma spotkania | wykład |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
| Opis | To nie ty, to jedzenie! Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultra przetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? W trakcie wykładu dowiemy się dlaczego w erze ultra przetworzonej żywności ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokarzemy też, co UPF – od angielskiego ultra- processed food – robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą. Jest to wykład, który dostarczy wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. |
| Prowadzący | dr hab. Marta Sochocka |
| Afiliacje | IITD PAN |
| Liczba miejsc | 50 |
| Kontakt w sprawie zapisów | Na wydarzenie zapisy nie obowiązują |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
| Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |
| Czas trwania | 60 min. |
