Ultra-przetworzeni ludzie – o tym dlaczego jemy rzeczy, które nie są jedzeniem i jak na nas wpływają

Data wydarzenia 03/10/2025 15:00
Miasto Ziębice
Miejsce Ziębice, Muzeum Domu Śląskiego w Ziębicach, Rynek 44
Sala sala sesyjna
Panel tematyczny Ząbkowice Śląskie-Strzelin
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

To nie ty, to jedzenie! Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultra przetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? W trakcie wykładu dowiemy się dlaczego w erze ultra przetworzonej żywności ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokarzemy też, co UPF – od angielskiego ultra- processed food – robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą. Jest to wykład, który dostarczy wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm.

Prowadzący dr hab. Marta Sochocka
Afiliacje IITD PAN
Liczba miejsc 50
Kontakt w sprawie zapisów Na wydarzenie zapisy nie obowiązują
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN
Czas trwania 60 min.