Ultra-przetworzeni ludzie, czyli o tym dlaczego jemy rzeczy, które nie są jedzeniem i jak na nas wpływają
| Data wydarzenia | 21/10/2025 10:15 |
|---|---|
| Miasto | Zgorzelec |
| Miejsce | Zgorzelec, Miejski Dom Kultury, ul. Parkowa 1 |
| Sala | s. widowiskowa |
| Panel tematyczny | Zgorzelec |
| Forma spotkania | wykład |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
| Opis | To nie ty, to jedzenie! Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultra przetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? W trakcie wykładu dowiemy się dlaczego w erze ultra przetworzonej żywności ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokarzemy też, co UPF – od angielskiego ultra-processed food – robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą. Jest to wykład, który dostarczy wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. |
| Prowadzący | dr hab. Marta Sochocka, prof. PAN |
| Afiliacje | neuroimmunolog, wirusolog, Laboratorium Wirusologii, IITD PAN |
| Liczba miejsc | 160 |
| Zapisy od | 01/10/2025 |
| Zapisy do | 16/10/2025 |
| Kontakt w sprawie zapisów | sylwiacsr@gmail.com |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
| Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |
| Czas trwania | 60 min. |
