Przygoda z talerzem pełnym zdrowia

Data wydarzenia 17/09/2025 09:00
17/09/2025 11:00
Miasto Wrocław
Miejsce w siedzibie placówki
Panel tematyczny Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
Forma spotkania warsztat
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa przedszkole, szkoła podstawowa kl. 0-3
Opis

Zapraszamy dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym (klasy 1-2) na warsztaty edukacyjne o tematyce zdrowego żywienia i zasad komponowania posiłków zgodnie z Talerzem zdrowego żywienia.

Na warsztatach dzieci:
- Poznają zasady zdrowego odżywiania oraz dowiedzą się, jak ważna jest różnorodność w diecie.
- Dowiedzą się, jak prawidłowe żywienie wpływa na ich zdrowie, energię i rozwój w młodym wieku.
- Wezmą udział w twórczych zabawach edukacyjnych, które w przystępny i przyjemny sposób pomogą utrwalić wiedzę.

Każde dziecko wcieli się w rolę małego kucharza, przygotowując zdrowe przekąski z dostępnych produktów. Uczestnicy warsztatów nauczą się, jak komponować pełnowartościowe posiłki, jakie grupy produktów są niezbędne oraz dlaczego warto wybierać warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe czy zdrowe źródła białka. Przez wspólną zabawę dzieci będą ćwiczyć swoją kreatywność i nauczą się podejmować świadome wybory żywieniowe.

Prowadzący dr inż. Michaela Godyla-Jabłoński, dr inż. Jagoda Ambrozik-Haba, mgr inż. Joanna Guła, dr inż. Maciej Bienkiewicz, prof. uczelni, mgr Monika Maćków, mgr inż. Katarzyna Marcinkiewicz, dr inż. Dominika Mazurkiewicz, dr inż. Ewa Raczkowska, prof. uczelni, dr Karolina Rak, dr Paweł Serek
Afiliacje Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr
Liczba miejsc 15
Zapisy od 10/09/2025
Zapisy do 11/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów michaela.godyla@upwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
️Uwagi

Alergie pokarmowe uczestników należy zgłosić przed warsztatem.