More Than Just Tea & Scones: The Myths & Marvels of British Cuisine (Nie tylko herbata i scones: mity i ciekawostki o kuchni brytyjskiej)

Data wydarzenia 16/09/2025 11:00
Miasto Array
Miejsce Wrocław, Politechnika Wrocławska, bud. H-4, Wybrzeże Wyspiańskiego 8
Sala s. 112
Panel tematyczny Nauki humanistyczne
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa
Opis

British cuisine has long been surrounded by myths and stereotypes. Does it really rely on bland flavors and overcooked vegetables? In this presentation, we’ll explore the truth about British food and I’ll share my own observations on the subject – from traditional dishes to the most intriguing dish names (have you ever heard of Toad in the Hole or Spotted Dick?), all the way to the surprising influences of cuisines from around the world. We’ll learn what Brits really eat on a daily basis and how history, trade, and immigration have enriched their culinary traditions – from the classic roast to the nation’s love of curry.

Kuchnia brytyjska od dawna jest owiana mitami i stereotypami. Czy naprawdę opiera się na mdłych smakach i rozgotowanych warzywach? W tej prezentacji zgłębimy tajniki brytyjskiej kuchni i podzielę się moimi spostrzeżeniami na jej temat – od tradycyjnych potraw, przez najbardziej intrygujące nazwy dań (słyszeliście o Toad in the Hole albo Spotted Dick?), aż po zaskakujące wpływy kuchni z całego świata. Dowiemy się, co Brytyjczycy jedzą na co dzień i jak historia, handel oraz imigracja wzbogaciły ich kulinarne tradycje – od klasycznej pieczeni po narodową miłość do curry.

Prowadzący mgr Joanna Leszkiewicz
Afiliacje Studium Języków Obcych, PWr
Liczba miejsc 51
Zapisy od 08/09/2025
Zapisy do 15/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów dominika.rawa@pwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Politechnika Wrocławska, Studium Języków Obcych