More Than Just Tea & Scones: The Myths & Marvels of British Cuisine (Nie tylko herbata i scones: mity i ciekawostki o kuchni brytyjskiej)
Data wydarzenia | 16/09/2025 11:00 |
---|---|
Miasto | Array |
Miejsce | Wrocław, Politechnika Wrocławska, bud. H-4, Wybrzeże Wyspiańskiego 8 |
Sala | s. 112 |
Panel tematyczny | Nauki humanistyczne |
Forma spotkania | wykład |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa |
Opis | British cuisine has long been surrounded by myths and stereotypes. Does it really rely on bland flavors and overcooked vegetables? In this presentation, we’ll explore the truth about British food and I’ll share my own observations on the subject – from traditional dishes to the most intriguing dish names (have you ever heard of Toad in the Hole or Spotted Dick?), all the way to the surprising influences of cuisines from around the world. We’ll learn what Brits really eat on a daily basis and how history, trade, and immigration have enriched their culinary traditions – from the classic roast to the nation’s love of curry. Kuchnia brytyjska od dawna jest owiana mitami i stereotypami. Czy naprawdę opiera się na mdłych smakach i rozgotowanych warzywach? W tej prezentacji zgłębimy tajniki brytyjskiej kuchni i podzielę się moimi spostrzeżeniami na jej temat – od tradycyjnych potraw, przez najbardziej intrygujące nazwy dań (słyszeliście o Toad in the Hole albo Spotted Dick?), aż po zaskakujące wpływy kuchni z całego świata. Dowiemy się, co Brytyjczycy jedzą na co dzień i jak historia, handel oraz imigracja wzbogaciły ich kulinarne tradycje – od klasycznej pieczeni po narodową miłość do curry. |
Prowadzący | mgr Joanna Leszkiewicz |
Afiliacje | Studium Języków Obcych, PWr |
Liczba miejsc | 51 |
Zapisy od | 08/09/2025 |
Zapisy do | 15/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | dominika.rawa@pwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
Organizator | Politechnika Wrocławska, Studium Języków Obcych |