Jedzenie pod lupą: Misja składniki odżywcze

Data wydarzenia 16/09/2025 10:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Ekonomiczny, Bud. H, ul. Wielka 61
Sala Laboratorium IV
Panel tematyczny Nauki inżynieryjno-techniczne
Forma spotkania warsztat
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8
Opis

Wkrocz do świata nauki i odkryj, co naprawdę kryje się w jedzeniu, które codziennie ląduje na Twoim talerzu. W profesjonalnym laboratorium zamienisz się w młodego chemika i przeprowadzisz serię eksperymentów, które rozwikłają tajemnice składników odżywczych.

Zidentyfikujesz białko – budulec Twojego ciała, sprawdzisz, gdzie naprawdę kryje się witamina C, i odkryjesz, które produkty są energetycznymi bombami dzięki obecności skrobi. Dowiesz się, jak rozpoznać wartościową żywność, jak działa chemia w kuchni i dlaczego nauka potrafi być naprawdę... smakowita!

To nie będą zwykłe zajęcia – to chemiczne śledztwo, które zmieni sposób, w jaki patrzysz na jedzenie.

Prowadzący dr Marta Bochniak, dr inż. Ewelina Książek, dr inż. Monika Wereńska
Afiliacje Wydział Inżynierii Produkcji, UEW
Liczba miejsc 30
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 01/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów marta.bochniak@ue.wroc.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Czas trwania 60 min.