Jedzenie pod lupą: Misja składniki odżywcze
| Data wydarzenia | 16/09/2025 10:00 |
|---|---|
| Miasto | Wrocław |
| Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Ekonomiczny, Bud. H, ul. Wielka 61 |
| Sala | Laboratorium IV |
| Panel tematyczny | Nauki inżynieryjno-techniczne |
| Forma spotkania | warsztat |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8 |
| Opis | Wkrocz do świata nauki i odkryj, co naprawdę kryje się w jedzeniu, które codziennie ląduje na Twoim talerzu. W profesjonalnym laboratorium zamienisz się w młodego chemika i przeprowadzisz serię eksperymentów, które rozwikłają tajemnice składników odżywczych. Zidentyfikujesz białko – budulec Twojego ciała, sprawdzisz, gdzie naprawdę kryje się witamina C, i odkryjesz, które produkty są energetycznymi bombami dzięki obecności skrobi. Dowiesz się, jak rozpoznać wartościową żywność, jak działa chemia w kuchni i dlaczego nauka potrafi być naprawdę... smakowita! To nie będą zwykłe zajęcia – to chemiczne śledztwo, które zmieni sposób, w jaki patrzysz na jedzenie. |
| Prowadzący | dr Marta Bochniak, dr inż. Ewelina Książek, dr inż. Monika Wereńska |
| Afiliacje | Wydział Inżynierii Produkcji, UEW |
| Liczba miejsc | 30 |
| Zapisy od | 01/09/2025 |
| Zapisy do | 01/09/2025 |
| Kontakt w sprawie zapisów | marta.bochniak@ue.wroc.pl |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
| Organizator | Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu |
| Czas trwania | 60 min. |
