Jedzenie pod lupą: Misja składniki odżywcze
Data wydarzenia | 16/09/2025 10:00 |
---|---|
Miasto | Wrocław |
Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Ekonomiczny, Bud. H, ul. Wielka 61 |
Sala | Laboratorium IV |
Panel tematyczny | Nauki inżynieryjno-techniczne |
Forma spotkania | warsztat |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8 |
Opis | Wkrocz do świata nauki i odkryj, co naprawdę kryje się w jedzeniu, które codziennie ląduje na Twoim talerzu. W profesjonalnym laboratorium zamienisz się w młodego chemika i przeprowadzisz serię eksperymentów, które rozwikłają tajemnice składników odżywczych. Zidentyfikujesz białko – budulec Twojego ciała, sprawdzisz, gdzie naprawdę kryje się witamina C, i odkryjesz, które produkty są energetycznymi bombami dzięki obecności skrobi. Dowiesz się, jak rozpoznać wartościową żywność, jak działa chemia w kuchni i dlaczego nauka potrafi być naprawdę... smakowita! To nie będą zwykłe zajęcia – to chemiczne śledztwo, które zmieni sposób, w jaki patrzysz na jedzenie. |
Prowadzący | dr Marta Bochniak, dr inż. Ewelina Książek, dr inż. Monika Wereńska |
Afiliacje | Wydział Inżynierii Produkcji, UEW |
Liczba miejsc | 30 |
Zapisy od | 01/09/2025 |
Zapisy do | 01/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | marta.bochniak@ue.wroc.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
Organizator | Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu |
Czas trwania | 60 min. |