Fermentacja nie tylko alkoholowa. Krótka historia mikrobiologicznej produkcji acetonu i butanolu

Data wydarzenia 18/09/2025 11:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii, ul. Joliot-Curie 14a
Sala s. 1.05
Panel tematyczny Nauki ścisłe i przyrodnicze
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Procesy fermentacyjne o podłożu mikrobiologicznym są wykorzystywane przez człowieka od wieków, głównie w przetwórstwie spożywczym. Jedną z najbardziej znanych i powszechnie wykorzystywanych fermentacji jest fermentacja etanolowa. Warto jednak wiedzieć, że przez pewien czas na skalę przemysłową prowadzono również produkcję acetonu i butanolu z wykorzystaniem bakterii Clostridium acetobutyricum. Naukowcy, którzy pracowali nad przeniesieniem tego procesu do skali przemysłowej zderzyli się na swojej drodze z wieloma problemami natury biologicznej i ekonomicznej. Rozwiązanie ich dostarczyło wiedzy wykorzystywanej do tej pory w przemyśle biotechnologicznym. Pomimo, że fermentacja acetonowo butanolowa nie jest obecnie prowadzona w skali przemysłowej, jej historia w dalszym ciągu może nas dużo nauczyć o ludzkiej pomysłowości i ekonomii.

Prowadzący dr Sławomir Jabłoński
Afiliacje Wydział Biotechnologii, UWr
Liczba miejsc 150
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 15/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów joanna.grzyb@uwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii
Czas trwania 60 min.