DNA od kuchni

Data wydarzenia 19/09/2025 10:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Chełmońskiego 39
Sala bud. CIT, s. 1.30
Panel tematyczny Nauki ścisłe i przyrodnicze
Forma spotkania laboratorium
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 4-6
Opis

Z czego zbudowane jest nasze jedzenie? Czy znajdziemy w nim kod genetyczny? A może jest możliwe wyizolowanie DNA z jedzenia? Spróbujemy tego dokonać przy użyciu odczynników chemicznych dostępnych w każdej kuchni.

Prowadzący dr n. med. Paweł Serek, mgr inż. Katarzyna Marcinkiewicz, mgr inż. Joanna Guła, mgr inż. Monika Kulczycka, dr hab. inż. Ewa Raczkowska, prof. uczelni, dr inż. Dominika Mazurkiewicz, dr inż. Jagoda Ambrozik-Haba, dr inż. Michaela Godyla-Jabłoński, dr Karolina Rak, mgr Monika Maćków, dr inż. Maciej Bienkiewicz, prof. uczelni, dr inż. Marzena Styczyńska
Afiliacje Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr
Liczba miejsc 18
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 02/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów katarzyna.marcinkiewicz@upwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Czas trwania 90 min.