Burger z probówki – czy to przyszłość jedzenia?

Data wydarzenia 22/10/2025 12:15
Miasto Lubin
Miejsce Lubin, Centrum Kultury Muza, ul. Armii Krajowej 1
Sala s. duża
Panel tematyczny Lubin-Polkowice
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Czy możliwe jest jedzenie mięsa bez uboju zwierząt? Mięso hodowane w laboratorium, zwane również mięsem in vitro, to nowoczesna technologia, która może zrewolucjonizować sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność. W tej prezentacji przyjrzymy się, jak powstaje mięso laboratoryjne, jakie ma zalety i wady oraz czy rzeczywiście może zastąpić tradycyjną hodowlę. Czy jest to ekologiczne i etyczne rozwiązanie, czy może niebezpieczny eksperyment na naszej diecie? Przekonajmy się, czy przyszłość jedzenia już nadeszła!

Prowadzący mgr Paulina Piotrowska
Afiliacje immunolog, Samodzielne Laboratorium Biologii Komórek Macierzystych i Nowotworowych, IITD PAN
Liczba miejsc 400
Zapisy od 15/09/2025
Zapisy do 21/10/2025
Kontakt w sprawie zapisów marketing@ckmuza.pl, tel. 76 746 22 70, pn.-pt w godz. 9-15
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN
Czas trwania 60 min.