Burger z probówki – czy to przyszłość jedzenia?
Data wydarzenia | 22/10/2025 12:15 |
---|---|
Miasto | Lubin |
Miejsce | Lubin, Centrum Kultury Muza, ul. Armii Krajowej 1 |
Sala | s. duża |
Panel tematyczny | Lubin-Polkowice |
Forma spotkania | wykład |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
Opis | Czy możliwe jest jedzenie mięsa bez uboju zwierząt? Mięso hodowane w laboratorium, zwane również mięsem in vitro, to nowoczesna technologia, która może zrewolucjonizować sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność. W tej prezentacji przyjrzymy się, jak powstaje mięso laboratoryjne, jakie ma zalety i wady oraz czy rzeczywiście może zastąpić tradycyjną hodowlę. Czy jest to ekologiczne i etyczne rozwiązanie, czy może niebezpieczny eksperyment na naszej diecie? Przekonajmy się, czy przyszłość jedzenia już nadeszła! |
Prowadzący | mgr Paulina Piotrowska |
Afiliacje | immunolog, Samodzielne Laboratorium Biologii Komórek Macierzystych i Nowotworowych, IITD PAN |
Liczba miejsc | 400 |
Zapisy od | 15/09/2025 |
Zapisy do | 21/10/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | marketing@ckmuza.pl, tel. 76 746 22 70, pn.-pt w godz. 9-15 |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |
Czas trwania | 60 min. |