Burger z probówki – czy to przyszłość jedzenia?

Data wydarzenia 23/10/2025 10:00
Miasto Array
Miejsce Dzierżoniów, Miejsko-Powiatowa Biblioteka Publiczna, ul. Sikorskiego 2
Panel tematyczny Dzierżoniów
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Czy możliwe jest jedzenie mięsa bez uboju zwierząt? Mięso hodowane w laboratorium, zwane również mięsem in vitro, to nowoczesna technologia, która może zrewolucjonizować sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność. W tej prezentacji przyjrzymy się, jak powstaje mięso laboratoryjne, jakie ma zalety i wady oraz czy rzeczywiście może zastąpić tradycyjną hodowlę. Czy jest to ekologiczne i etyczne rozwiązanie, czy może niebezpieczny eksperyment na naszej diecie? Przekonajmy się, czy przyszłość jedzenia już nadeszła!

Prowadzący mgr Paulina Piotrowska
Afiliacje immunolog, Samodzielne Laboratorium Biologii Komórek Macierzystych i Nowotworowych, IITD PAN
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do
Kontakt w sprawie zapisów filia@mbp.dzierzoniow.pl, tel. 74 645 61 64
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN