Biotechnologiczny Kopciuszek, czyli o rozdzielaniu białek i DNA według wielkości

Data wydarzenia 17/09/2025 10:00
17/09/2025 13:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii, ul. Joliot-Curie 14a
Panel tematyczny Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
Forma spotkania warsztat
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Rozmiar cząsteczek biologicznych, w tym kwasów nukleinowych oraz białek, ma ogromne znaczenie dla ich funkcji. Pracując z takimi cząsteczkami często potrzebujemy precyzyjnie określić ich wielkość, i, niczym Kopciuszek - posegregować na większe i mniejsze. Jak to zrobić, skoro pojedyncza cząsteczka białka ma średnicę kilku nanometrów a fragment DNA wyizolowany z komórki bakterii to kilkadziesiąt-kilkaset nanometrów? Możemy zastosować sprytne podejście, i porównać ich ruchliwość w polu elektrycznym - wtedy mniejsze cząsteczki będą się poruszać szybciej, a większe dużo wolniej! Możemy też wykorzystać tak zwane sita molekularne, czyli porowate podłoża przez które małe cząsteczki przemieszczają się wolniej. Na zajęciach poznamy obie te metody i wykonamy kilka prostych doświadczeń pozwalających uczestnikom rozdzielić i wykryć cząsteczki o różnych masach.

Prowadzący studenci, dr hab. Joanna Grzyb
Afiliacje Wydział Biotechnologii, UWr
Liczba miejsc 20
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 16/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów joanna.grzyb@uwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii