Biotechnologiczny Kopciuszek, czyli o rozdzielaniu białek i DNA według wielkości
Data wydarzenia | 17/09/2025 10:00 17/09/2025 13:00 |
---|---|
Miasto | Wrocław |
Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii, ul. Joliot-Curie 14a |
Panel tematyczny | Nauki medyczne i nauki o zdrowiu |
Forma spotkania | warsztat |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
Opis | Rozmiar cząsteczek biologicznych, w tym kwasów nukleinowych oraz białek, ma ogromne znaczenie dla ich funkcji. Pracując z takimi cząsteczkami często potrzebujemy precyzyjnie określić ich wielkość, i, niczym Kopciuszek - posegregować na większe i mniejsze. Jak to zrobić, skoro pojedyncza cząsteczka białka ma średnicę kilku nanometrów a fragment DNA wyizolowany z komórki bakterii to kilkadziesiąt-kilkaset nanometrów? Możemy zastosować sprytne podejście, i porównać ich ruchliwość w polu elektrycznym - wtedy mniejsze cząsteczki będą się poruszać szybciej, a większe dużo wolniej! Możemy też wykorzystać tak zwane sita molekularne, czyli porowate podłoża przez które małe cząsteczki przemieszczają się wolniej. Na zajęciach poznamy obie te metody i wykonamy kilka prostych doświadczeń pozwalających uczestnikom rozdzielić i wykryć cząsteczki o różnych masach. |
Prowadzący | studenci, dr hab. Joanna Grzyb |
Afiliacje | Wydział Biotechnologii, UWr |
Liczba miejsc | 20 |
Zapisy od | 01/09/2025 |
Zapisy do | 16/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | joanna.grzyb@uwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
Organizator | Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii |