Biofizyka i biochemia w kuchni
| Data wydarzenia | 18/09/2025 10:00 18/09/2025 13:00 |
|---|---|
| Miasto | Wrocław |
| Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii, ul. Joliot-Curie 14a |
| Panel tematyczny | Nauki ścisłe i przyrodnicze |
| Forma spotkania | warsztat |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
| Opis | Gotowanie (albo szerzej: kucharzenie) to tak naprawdę prowadzenie szeregu kontrolowanych reakcji chemicznych, połączonych z procesami fizycznymi. Nie wierzysz? To wytłumacz, jak powstaje majonez ;). Co się dzieje, gdy ubijamy białka na pianę, i po co czasem dodajemy sól, albo sok z cytryny? Co powoduje, że chleb jest taki pulchny? A dlaczego ciasto francuskie dzieli się na płatki? Czemu bez glutenu już nie jest tak smacznie? A może jednak gluten nie jest do niczego potrzebny? A co się dzieje podczas ubijania śmietany na masło? I dlaczego to wszystko tak pięknie pachnie, i przywodzi na myśl wakacje u babci? O tych i innych kuchennych sprawkach porozmawiamy (i trochę podziałamy) w trakcie warsztatów. |
| Prowadzący | dr hab. Joanna Grzyb |
| Afiliacje | Wydział Biotechnologii, UWr |
| Liczba miejsc | 15 |
| Zapisy od | 01/09/2025 |
| Zapisy do | 16/09/2025 |
| Kontakt w sprawie zapisów | Brak miejsc. |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
| Organizator | Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii |
| Czas trwania | 120 min. |
| ️Uwagi | Wstępnie: warsztat w dwóch wersjach - o godz. 10 dla młodszych klas szkoły podstawowej (z rodzicami) oraz o godz. 13 dla starszych. Możliwa jest zmiana wersji wiekowej - do uzgodnienia podczas zapisów. Brak możliwości zapisu. Wyczerpany limit miejsc. |
