Białka królem diety

Data wydarzenia 16/09/2025 12:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, ul. Borowska 211
Sala S5 i s. ćwiczeniowa Katedry i Zakładu Chemii Leków
Panel tematyczny Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
Forma spotkania warsztat
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa
Opis

Białka stanowią podstawowy budulec ludzkiego organizmu. Pełnią również funkcje transportowe, regulujące i inne. Proponowany warsztat umożliwi uczestnikom zgłębienie tajemnic tej kluczowej grupy związków. Program zajęć obejmuje 30-minutowe wprowadzenie teoretyczne oraz godzinny warsztat laboratoryjny. W części teoretycznej uczestnicy zapoznają się z najważniejszymi białkami, takimi jak aktyna, miozyna czy kolagen. Dowiedzą się także, czym różnią się aminokwasy endogenne od egzogennych, białka proste od złożonych, oraz białka doborowe od niedoborowych. Na koniec poznają zarówno zalety, jak i wady diety proteinowej. Część praktyczna będzie składała się z różnorodnych doświadczeń dotyczących reakcji charakterystycznych białek. Uczestnicy będą mogli wykonać samodzielnie kilka eksperymentów, m.in. sprawdzą, czy w jajku kurzym na pewno znajduje się białko. Warsztat pozwoli uczestnikom zanurzyć się w fascynujący świat chemii białek i zrozumieć ich niezastąpioną rolę w organizmach żywych.

Prowadzący mgr Teresa Glomb, dr Aleksandra Redzicka, dr Jadwiga Maniewska, mgr Anna Kaczmarek, mgr Anna Wojda
Afiliacje Wydział Farmaceutyczny, UMW
Liczba miejsc 24
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 12/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów teresa.glomb@umw.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu