Burger z probówki – czy to przyszłość jedzenia?
| Data wydarzenia | 25/09/2025 12:30 |
|---|---|
| Miasto | LEGNICA |
| Miejsce | Legnica, Centrum Witelona, al. Orła Białego 7 |
| Sala | s. konferencyjna |
| Panel tematyczny | Legnica |
| Forma spotkania | wykład |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
| Opis | Czy możliwe jest jedzenie mięsa bez uboju zwierząt? Mięso hodowane w laboratorium, zwane również mięsem in vitro, to nowoczesna technologia, która może zrewolucjonizować sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność. W tej prezentacji przyjrzymy się, jak powstaje mięso laboratoryjne, jakie ma zalety i wady oraz czy rzeczywiście może zastąpić tradycyjną hodowlę. Czy jest to ekologiczne i etyczne rozwiązanie, czy może niebezpieczny eksperyment na naszej diecie? Przekonajmy się, czy przyszłość jedzenia już nadeszła! |
| Prowadzący | mgr Paulina Piotrowska |
| Afiliacje | immunolog, Samodzielne Laboratorium Biologii Komórek Macierzystych i Nowotworowych, IITD PAN |
| Liczba miejsc | 90 |
| Zapisy od | 01/09/2025 |
| Zapisy do | 24/09/2025 |
| Kontakt w sprawie zapisów | tel. 733 405 428 |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
| Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |
| Czas trwania | 60 min. |
