Ultra-przetworzeni ludzie, czyli o tym dlaczego jemy rzeczy, które nie są jedzeniem i jak na nas wpływają
Data wydarzenia | 02/10/2025 09:45 |
---|---|
Miasto | Array |
Miejsce | Głogów, Zespół Szkół Ekonomicznych, ul. K. Miarki 1 |
Panel tematyczny | Głogów |
Forma spotkania | wykład |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
Opis | To nie ty, to jedzenie! Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultra przetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? W trakcie wykładu dowiemy się dlaczego w erze ultra przetworzonej żywności ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokarzemy też, co UPF – od angielskiego ultra-processed food – robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą. Jest to wykład, który dostarczy wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. |
Prowadzący | dr hab. Marta Sochocka, prof. PAN |
Afiliacje | neuroimmunolog, wirusolog, Laboratorium Wirusologii, IITD PAN |
Kontakt w sprawie zapisów | Na wydarzenie zapisy nie obowiązują |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |