Chemia w kuchni, czyli jak smakuje nauka?

Data wydarzenia 17/09/2025 10:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Politechnika Wrocławska, bud. A-2, ul. Łukasiewicza 2
Sala s. 310
Panel tematyczny Nauki ścisłe i przyrodnicze
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8
Opis

Czy wiesz, że gotując jajko albo piekąc ciasto, przeprowadzasz prawdziwe reakcje chemiczne? Podczas wykładu odkryjemy między innymi, dlaczego mięso brązowieje na grillu, jak to się dzieje, że świeży ananas psuje galaretkę i czym jest kuchnia molekularna. Przygotuj się na solidną dawkę wiedzy i smakowitych ciekawostek!

Prowadzący dr inż. Agnieszka Pawłowska
Afiliacje Wydział Chemiczny, PWr
Liczba miejsc 120
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 16/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów agnieszka.pawlowska@pwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny (W3)