Chemia w kuchni, czyli jak smakuje nauka?
Data wydarzenia | 17/09/2025 10:00 |
---|---|
Miasto | Wrocław |
Miejsce | Wrocław, Politechnika Wrocławska, bud. A-2, ul. Łukasiewicza 2 |
Sala | s. 310 |
Panel tematyczny | Nauki ścisłe i przyrodnicze |
Forma spotkania | wykład |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8 |
Opis | Czy wiesz, że gotując jajko albo piekąc ciasto, przeprowadzasz prawdziwe reakcje chemiczne? Podczas wykładu odkryjemy między innymi, dlaczego mięso brązowieje na grillu, jak to się dzieje, że świeży ananas psuje galaretkę i czym jest kuchnia molekularna. Przygotuj się na solidną dawkę wiedzy i smakowitych ciekawostek! |
Prowadzący | dr inż. Agnieszka Pawłowska |
Afiliacje | Wydział Chemiczny, PWr |
Liczba miejsc | 120 |
Zapisy od | 01/09/2025 |
Zapisy do | 16/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | agnieszka.pawlowska@pwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
Organizator | Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny (W3) |