Czy mąka lub cukier mogą być niebezpieczne w kuchni? O wybuchowości pyłów spożywczych
Data wydarzenia | 17/09/2025 10:00 17/09/2025 11:00 17/09/2025 12:00 |
---|---|
Miasto | Wrocław |
Miejsce | Wrocław, Politechnika Wrocławska, bud. A-4, ul. Smoluchowskiego 21 |
Sala | Hala Maszyn |
Panel tematyczny | Nauki inżynieryjno-techniczne |
Forma spotkania | pokaz |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 0-3, szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
Opis | W ramach pokazu zaprezentowane zostaną właściwości wybuchowe pyłów różnego rodzaju produktów spożywczych (m. in. mąki, cukru pudru itp.). Pokaz zostanie opatrzony krótkim komentarzem dotyczącym zagadnień związanych z parametrami pożarowo-wybuchowymi różnego rodzaju materiałów. |
Prowadzący | dr inż, Krzysztof Mościcki, inż. Piotr Bojarski |
Afiliacje | Wydział Mechaniczno-Energetyczny, PWr |
Liczba miejsc | 10 |
Zapisy od | 02/09/2025 |
Zapisy do | 05/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | krzysztof.moscicki@pwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
Organizator | Politechnika Wrocławska, Wydział Mechaniczno-Energetyczny (W9) |
Czas trwania | 30 min. |