Czy mąka lub cukier mogą być niebezpieczne w kuchni? O wybuchowości pyłów spożywczych

Data wydarzenia 17/09/2025 10:00
17/09/2025 11:00
17/09/2025 12:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Politechnika Wrocławska, bud. A-4, ul. Smoluchowskiego 21
Sala Hala Maszyn
Panel tematyczny Nauki inżynieryjno-techniczne
Forma spotkania pokaz
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 0-3, szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

W ramach pokazu zaprezentowane zostaną właściwości wybuchowe pyłów różnego rodzaju produktów spożywczych (m. in. mąki, cukru pudru itp.). Pokaz zostanie opatrzony krótkim komentarzem dotyczącym zagadnień związanych z parametrami pożarowo-wybuchowymi różnego rodzaju materiałów.

Prowadzący dr inż, Krzysztof Mościcki, inż. Piotr Bojarski
Afiliacje Wydział Mechaniczno-Energetyczny, PWr
Liczba miejsc 10
Zapisy od 02/09/2025
Zapisy do 05/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów krzysztof.moscicki@pwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Politechnika Wrocławska, Wydział Mechaniczno-Energetyczny (W9)
Czas trwania 30 min.