Bakteriofagi – sprzymierzeńcy czy przeciwnicy w przemyśle spożywczym?

Data wydarzenia 15/09/2025 11:45
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN, ul. Weigla 12
Sala aula
Panel tematyczny Nauki ścisłe i przyrodnicze
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Bakteriofagi łagodne, z uwagi na charakter powielania swoich cząstek (czemu towarzyszy m.in. ryzyko przenoszenia genów antybiotykooporności i wirulencji w wyniku horyzontalnego transferu genów) nie powinny być wykorzystywane w biokontroli żywności, podczas gdy bakteriofagi obligatoryjnie lityczne stanowią obiecującą alternatywę dla konwencjonalnych metod utrwalania w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Zastosowanie wirulentnych bakteriofagów jako „zielonej biotechnologii” może przyczynić się do poprawy jakości żywności oraz bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Wpisując się w strategię „od pola do stołu”, bakteriofagi mogą zagwarantować produkcję zdrowej i zrównoważonej żywności.

Prowadzący dr hab. E. Jończyk-Matysiak, prof. PAN, dr Michał Wójcicki
Afiliacje immunolog, Laboratorium Bakteriofagowe, IITD PAN
Kontakt w sprawie zapisów Na wydarzenie zapisy nie obowiązują
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN