Bakteriofagi – sprzymierzeńcy czy przeciwnicy w przemyśle spożywczym?
| Data wydarzenia | 15/09/2025 11:45 |
|---|---|
| Miasto | Wrocław |
| Miejsce | Wrocław, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN, ul. Weigla 12 |
| Sala | aula |
| Panel tematyczny | Nauki ścisłe i przyrodnicze |
| Forma spotkania | wykład |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
| Opis | Bakteriofagi łagodne, z uwagi na charakter powielania swoich cząstek (czemu towarzyszy m.in. ryzyko przenoszenia genów antybiotykooporności i wirulencji w wyniku horyzontalnego transferu genów) nie powinny być wykorzystywane w biokontroli żywności, podczas gdy bakteriofagi obligatoryjnie lityczne stanowią obiecującą alternatywę dla konwencjonalnych metod utrwalania w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Zastosowanie wirulentnych bakteriofagów jako „zielonej biotechnologii” może przyczynić się do poprawy jakości żywności oraz bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Wpisując się w strategię „od pola do stołu”, bakteriofagi mogą zagwarantować produkcję zdrowej i zrównoważonej żywności. |
| Prowadzący | dr hab. E. Jończyk-Matysiak, prof. PAN, dr Michał Wójcicki |
| Afiliacje | immunolog, Laboratorium Bakteriofagowe, IITD PAN |
| Kontakt w sprawie zapisów | Na wydarzenie zapisy nie obowiązują |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
| Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |
| Czas trwania | 45 min. |
