Ultra-przetworzeni ludzie, czyli o tym dlaczego jemy rzeczy, które nie są jedzeniem i jak na nas wpływają

Data wydarzenia 02/10/2025 11:00
Miasto Array
Miejsce Głogów, Zespół Szkół im. J. Wyżykowskiego, ul. Wita Stwosza 3a
Panel tematyczny Głogów
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

To nie ty, to jedzenie! Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultra przetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? W trakcie wykładu dowiemy się dlaczego w erze ultra przetworzonej żywności ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokarzemy też, co UPF – od angielskiego ultra-processed food – robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą. Jest to wykład, który dostarczy wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm.

Prowadzący dr hab. Marta Sochocka, prof. PAN
Afiliacje neuroimmunolog, wirusolog, Laboratorium Wirusologii, IITD PAN
Kontakt w sprawie zapisów Na wydarzenie zapisy nie obowiązują
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN