Makarony i jajka sadzone, czyli sekrety jaskiń
| Data wydarzenia | 19/09/2025 09:00 19/09/2025 10:15 |
|---|---|
| Miasto | Wrocław |
| Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk o Ziemi i Kształtowania Środowiska, ul. Kosiby 8 |
| Sala | s. 20 |
| Panel tematyczny | Nauki ścisłe i przyrodnicze |
| Forma spotkania | pokaz |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | przedszkole, szkoła podstawowa kl. 0-3 |
| Opis | Każda grota, pieczara czy jaskinia kryje wiele sekretów i tajemnic. W niektórych mieszkają smoki (choć dziś raczej malutkie), inne kryją skarby – na przykład jaskiniowe perły. Jeszcze inne słyną z różnych rodzajów jedzenia – makaronów, jajek sadzonych czy bekonowych chipsów. To wszystko mogą ujrzeć odkrywcy jaskiń – speleolodzy, podczas swoich pasjonujących wypraw w głąb ziemi i tymi wspaniałościami i tajemnicami chcemy się również podzielić z Wami. Dzięki kolekcji zdjęć z różnych jaskiń świata chcemy pokazać Wam wspaniałość i różnorodność podziemnego świata oraz bogactwo fantastycznych form jaskiniowych – zarówno tych żywych, jak i zaklętych w kamieniu. Zapraszamy! |
| Prowadzący | mgr Magdalena Korzystka-Muskała |
| Afiliacje | klimatolog, Wydział Nauk o Ziemi i Kształtowania Środowiska, UWr |
| Liczba miejsc | 25 |
| Zapisy od | 02/09/2025 |
| Zapisy do | 05/09/2025 |
| Kontakt w sprawie zapisów | tel. 71 348 54 41 |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
| Organizator | Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk o Ziemi i Kształtowania Środowiska |
| Czas trwania | 60 min. |
