Żywność suszona – naukowo

Data wydarzenia 15/09/2025 10:30
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14
Sala Audytorium I
Panel tematyczny Nauki ścisłe i przyrodnicze
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Suszone grzyby, podsuszana kiełbasa, rodzynki, plasterki jabłek – wygodne i długo przydatne do spożycia produkty pokazują, że usuniecie wody z żywności pozwala przechowywać ją długo i zachować smak, a może i wartość odżywczą. Warto podkreślić, że suszona żywność jest dużo lżejsza (woda może stanowić do 90% wagi produktu), co ułatwia transport, zarówno wielkotowarowy, jak i indywidualny, także w postaci racji turystycznych czy wojskowych MRE. Znanych jest wiele sposobów na suszenie różnych produktów, wodę można odgotować czy usunąć w trakcie wypiekania, można też czekać na naturalne wyschnięcie produktów lub użyć dehydratora. Istnieje jednak metoda, która pozwala na pozbycie się wody w niskiej temperaturze, z zachowaniem nie tylko wartości odżywczych, ale i kształtu produktów. Żywność liofilizowana pojawia się coraz częściej w sprzedaży, a w czasie wykładu wyjaśnione zostanie, w jaki sposób jest otrzymywana i dlaczego warto się nią zainteresować.

Prowadzący dr inż. Alicja Kluczyk
Afiliacje Wydział Chemii, UWr
Liczba miejsc 150
Kontakt w sprawie zapisów Na wydarzenie zapisy nie obowiązują
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami ♿Tak
Organizator Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii
Czas trwania 45 min.