Białka królem diety
Data wydarzenia | 16/09/2025 12:00 |
---|---|
Miasto | Wrocław |
Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, ul. Borowska 211 |
Sala | S5 i s. ćwiczeniowa Katedry i Zakładu Chemii Leków |
Panel tematyczny | Nauki medyczne i nauki o zdrowiu |
Forma spotkania | warsztat |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa |
Opis | Białka stanowią podstawowy budulec ludzkiego organizmu. Pełnią również funkcje transportowe, regulujące i inne. Proponowany warsztat umożliwi uczestnikom zgłębienie tajemnic tej kluczowej grupy związków. Program zajęć obejmuje 30-minutowe wprowadzenie teoretyczne oraz godzinny warsztat laboratoryjny. W części teoretycznej uczestnicy zapoznają się z najważniejszymi białkami, takimi jak aktyna, miozyna czy kolagen. Dowiedzą się także, czym różnią się aminokwasy endogenne od egzogennych, białka proste od złożonych, oraz białka doborowe od niedoborowych. Na koniec poznają zarówno zalety, jak i wady diety proteinowej. Część praktyczna będzie składała się z różnorodnych doświadczeń dotyczących reakcji charakterystycznych białek. Uczestnicy będą mogli wykonać samodzielnie kilka eksperymentów, m.in. sprawdzą, czy w jajku kurzym na pewno znajduje się białko. Warsztat pozwoli uczestnikom zanurzyć się w fascynujący świat chemii białek i zrozumieć ich niezastąpioną rolę w organizmach żywych. |
Prowadzący | mgr Teresa Glomb, dr Aleksandra Redzicka, dr Jadwiga Maniewska, mgr Anna Kaczmarek, mgr Anna Wojda |
Afiliacje | Wydział Farmaceutyczny, UMW |
Liczba miejsc | 24 |
Zapisy od | 01/09/2025 |
Zapisy do | 12/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | teresa.glomb@umw.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
Organizator | Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu |