Fermentacja nie tylko alkoholowa. Krótka historia mikrobiologicznej produkcji acetonu i butanolu
Data wydarzenia | 18/09/2025 11:00 |
---|---|
Miasto | Wrocław |
Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii, ul. Joliot-Curie 14a |
Sala | s. 1.05 |
Panel tematyczny | Nauki ścisłe i przyrodnicze |
Forma spotkania | wykład |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła ponadpodstawowa, dorośli |
Opis | Procesy fermentacyjne o podłożu mikrobiologicznym są wykorzystywane przez człowieka od wieków, głównie w przetwórstwie spożywczym. Jedną z najbardziej znanych i powszechnie wykorzystywanych fermentacji jest fermentacja etanolowa. Warto jednak wiedzieć, że przez pewien czas na skalę przemysłową prowadzono również produkcję acetonu i butanolu z wykorzystaniem bakterii Clostridium acetobutyricum. Naukowcy, którzy pracowali nad przeniesieniem tego procesu do skali przemysłowej zderzyli się na swojej drodze z wieloma problemami natury biologicznej i ekonomicznej. Rozwiązanie ich dostarczyło wiedzy wykorzystywanej do tej pory w przemyśle biotechnologicznym. Pomimo, że fermentacja acetonowo butanolowa nie jest obecnie prowadzona w skali przemysłowej, jej historia w dalszym ciągu może nas dużo nauczyć o ludzkiej pomysłowości i ekonomii. |
Prowadzący | dr Sławomir Jabłoński |
Afiliacje | Wydział Biotechnologii, UWr |
Liczba miejsc | 150 |
Zapisy od | 01/09/2025 |
Zapisy do | 15/09/2025 |
Kontakt w sprawie zapisów | joanna.grzyb@uwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
Organizator | Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii |
Czas trwania | 60 min. |