Mikroświat na talerzu – odkrywamy jedzenie pod mikroskopem

Data wydarzenia 15/09/2025 10:00
16/09/2025 10:00
Miasto Wrocław
Miejsce Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Chełmońskiego 37
Sala s. 130
Panel tematyczny Nauki rolnicze
Forma spotkania laboratorium
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 0-3
Opis

Na tych warsztatach dzieci wcielą się w rolę małych naukowców i odkrywców, badając pod mikroskopem to, co jedzą na co dzień🔬!
Dowiedzą się:
🍞 Co sprawia, że chleb jest puszysty?
🍊 Jak wygląda skórka cytryny z bliska?
🦠 Czy w jogurcie naprawdę są „żywe kultury bakterii”?

Dzieci nie tylko zobaczą świat jedzenia z nowej perspektywy, ale także dowiedzą się ciekawostek o składnikach odżywczych i procesach zachodzących w żywności! 🍽️🔍

Prowadzący dr inż. Jagoda Ambrozik-Haba, dr inż. Dominika Mazurkiewicz, dr hab. inż. Ewa Raczkowska prof. uczelni, dr Paweł Serek, dr inż. Maciej Bienkiewicz prof. uczelni, dr inż. Michaela Godyla- Jabłoński, mgr Monika Maćków, dr Karolina Rak, mgr inż. Joanna Guła, mgr inż. Katarzyna Marcinkiewicz, dr inż. Marzena Styczyńska, mgr inż. Monika Kulczycka
Afiliacje Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr
Liczba miejsc 24
Zapisy od 01/09/2025
Zapisy do 02/09/2025
Kontakt w sprawie zapisów jagoda.ambrozik-haba@upwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
️Uwagi

Warsztaty tylko dla grup zorganizowanych.