Żelujemy na zdrowie! Sekrety owocowych przekąsek
| Data wydarzenia | 19/09/2025 09:00 19/09/2025 11:30 |
|---|---|
| Miasto | Wrocław |
| Miejsce | Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Chełmońskiego 37A |
| Sala | bud. F8, s. 10 i 0.11 |
| Panel tematyczny | Nauki rolnicze |
| Forma spotkania | warsztat |
| Tryb spotkania | stacjonarnie |
| Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa |
| Opis | Podczas warsztatów „Żelujemy na zdrowie! Sekrety owocowych przekąsek” uczestnicy odkryją tajniki produkcji zdrowych przekąsek na bazie świeżych owoców, naturalnych substancji żelujących i słodzących. Celem zajęć jest praktyczne zapoznanie się z procesem tworzenia alternatywy dla komercyjnych słodyczy – smacznych, a jednocześnie wartościowych pod względem odżywczym. Uczniowie będą mieli okazję samodzielnie przygotować owocowe żelki, eksperymentować ze smakami i teksturami oraz rozwijać kreatywność. Warsztaty obejmują wprowadzenie do technologii produkcji, zasady pracy w laboratorium żywności, własnoręczną produkcję przekąsek, analizę fizyko-chemiczną oraz profesjonalną ocenę sensoryczną. |
| Prowadzący | dr inż. Karolina Tkacz, dr inż. Igor Turkiewicz, mgr inż. Maria Barna, Stanisława Wójcik |
| Afiliacje | Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr |
| Liczba miejsc | 16 |
| Zapisy od | 02/09/2025 |
| Zapisy do | 14/09/2025 |
| Kontakt w sprawie zapisów | igor.turkiewicz@upwr.edu.pl, maria.barna@upwr.edu.pl |
| Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | ♿Tak |
| Organizator | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
| Czas trwania | 120 min. |
