Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Orkusz, prof. uczelni
Afiliacja: technolog żywności i żywienia, Wydział Inżynierii Produkcji, UEW
Panel tematyczny: Miasteczko Naukowe
Organizator: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Miejsce: Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, ul. Borowska 211
Miasto: Wrocław
Data wydarzenia: 16/09/2023 11:00, 16/09/2023 13:00,
Zapisy od: 01/09/2023
Zapisy telefoniczne / mailowe: BRAK MIEJSC
Forma prezentacji: pokaz, warsztat
Zajęcia w formie: stacjonarnie
Grupa wiekowa: szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Liczba miejsc na sali: 10
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami: Tak

Jak każda żywność, owady jadalne mogą powodować uczulenie. Owady należą do rodziny stawonogów, tak jak skorupiaki (np. krewetki). Reakcje alergiczne na skorupiaki są dobrze znane. Szczególną ostrożność powinny więc zachować osoby uczulone na skorupiaki.

Uczestnicy imprezy będą przygotowywali i wypiekali ciastka z dodatkiem sproszkowanych owadów (Acheta domesticus).
Wydarzenia wspiera produktami firma FOOD BUGS.