Prowadzący: dr Marta Sochocka
Afiliacja: biolog, IITD PAN
Dziedzina wydarzenia: Legnica
Organizator: Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN
Miejsce: II Liceum Ogólnokształcące w Legnicy
Miasto: Legnica
Data wydarzenia: 28/09/2022 11:40,
Forma prezentacji: wykład
Zajęcia w formie: stacjonarnie, 45 min.
Grupa wiekowa: szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Dostępność dla niepełnosprawnych: Nie
Uniwersytet w szkole: Tak

Mózg ludzki rozwija się najszybciej w pierwszych pięciu latach życia. Wtedy także powstaje ok 700 połączeń nerwowych na sekundę. Tak, mózg rośnie i rozwija się bardzo szybko zużywając przy tym ogromne ilości energii i tlenu. Aby nasz mózg był w dobrej formie całe życie, musimy go trenować, ale także odpowiednio karmić, ponieważ żywność, którą spożywamy ma wpływ na cały nasz organizm. Zdrowe jedzenie oznacza siły witalne i zdrowie psychiczne. Wszyscy wiemy, że żywność, którą spożywamy ma wpływ na nasz organizm. Ale jaki wpływ może mieć na nasz mózg? Zdrowe jedzenie jest dobre dla Twojego zdrowia fizycznego, ale także psychicznego. Mózg jest bardzo „żarłoczny” i tak jak serce, płuca czy mięśnie wymaga dostarczenia odpowiednich składników odżywczych. Ale które pokarmy są szczególnie ważne, aby utrzymać nasze szare komórki w dobrej kondycji? Dlaczego jedzenie typu fast-food oraz żywności wysokoprzetworzonej spowalnia rozwój i pracę mózgu? Coraz więcej doniesień naukowych potwierdza, że niewłaściwa dieta może wywoływać ogólne niezadowolenie, apatię, poczucie znużenia lub rozdrażnienia, trudności z uczeniem się i opanowaniem nerwów, a nawet…depresję. Dlatego aby nasz mózg był w dobrej formie, musimy go nie tylko trenować, ale także odpowiednio karmić.