Prowadzący: dr Jolanta Artym
Afiliacja: biolog, IITD
Dziedzina wydarzenia: Jelenia Góra
Organizator: Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN
Miejsce: Spotkanie online
Miasto: Jelenia Góra
Data wydarzenia: 12/10/2021 00:00, 13/10/2021 00:00,
Forma prezentacji: wykład
Zajęcia w formie: https://youtu.be/wEex11qLFG4
Grupa wiekowa: Szkoła podstawowa, kl. 7-8, Szkoła ponadpodstawowa, Dorośli
Dostępność dla niepełnosprawnych: Tak
Uniwesytet w szkole: Tak

https://youtu.be/wEex11qLFG4

Dobroczynne działanie miodu znali już nasi prehistoryczni przodkowie, niezwykle ceniły go też cywilizacje starożytne, które zapoczątkowały hodowlę pszczół i pszczelarstwo. Miód nazywany „płynnym złotem” był podstawowym pożywieniem Rzymian, a starożytni Hindusi przypisywali mu nawet magiczną moc. Także dzisiaj miód jest cennym składnikiem naszej diety. Jest produktem całkowicie naturalnym, bogatym w łatwo przyswajalne cukry, witaminy, składniki mineralne i inne aktywne substancje. Zawiera cenne enzymy niszczące drobnoustroje, czyli działa odkażająco. Wspomaga pracę układu trawiennego, oddechowego, moczowego, układu krążenia oraz wzmacnia naszą odporność, ułatwia gojenie ran, regeneruje i odmładza skórę. Każdy gatunek miodu jest wartościowy i ma nieco inne działanie. Nie mniej wartościowe są pozostałe produkty pszczele: propolis, wosk, pyłek kwiatowy, mleczko czy jad pszczeli. Na wykładzie słuchacze znajdą m.in. odpowiedzi na następujące pytania: Jak powstają te produkty? W jakich schorzeniach mogą nam pomóc? Jaki miód kupować i jak go przechowywać? Ponadto wiele ciekawych i niezwykłych faktów z życia pszczół i ciężkiej pracy pszczelarzy oraz tajników apiterapii, czyli leczenia za pomocą produktów z ula. Będzie sporo rad praktycznych: przepisów na pyszne dania z miodem, kremy, maseczki czy kąpiele odmładzające, proste i skuteczne kuracje na przeziębienie, ból głowy, stawów, niestrawność czy bezsenność.