Discovery

 

english version english
Wydarzenia VII DFN Przepis na DNA

Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów Uniwersytetu Wrocławskiego na Festiwalu Nauki

W tym roku po raz pierwszy w swojej historii nasze Koło wzięło udział w organizowanej cyklicznie we Wrocławiu imprezie popularnonaukowej "Dolnośląski Festiwal Nauki". W dniach od 19 do 21.09.04 zaprezentowaliśmy ponad setce młodzieży z dolnośląskich gimnazjów i liceów metodę izolacji DNA z pomidora za pomocą "odczynników", takich jak sól kuchenna i płyn do naczyń pod hasłem "DNA od kuchni". Warsztaty zestawiliśmy z prezentacją mulitmedialną, która porównywała prowadzoną przez nas izolację "domową" z profesjonalną metodą labolatoryjną z użyciem specjalistycznych odczynników chemicznych. Miało to na celu zobrazowanie, jak niewiele w sensie procesowym różni te dwa sposoby izolacji, a także, że otrzymane wyniki są w zasadzie porównywalne (ilość DNA w metodzie domowej była nawet nieco większa). Ponadto wzbogaciliśmy nasz wykład o wirtualną "wycieczkę do labolatorium biologii molekularnej", w trakcie której zapoznaliśmy młodzież ze sprzętem, używanym na co dzień przez biochemików. Pokazy zorganizowaliśmy w dużej sali ćwiczeniowej Instytutu Biochemii i Biologii Molekularnej przy ul. Przybyszewskiego 63/77, gdzie na ogół odbywają się ćwiczenia z biochemii dla studentów biologii, ochrony środowiska i biotechnologii. Tam uczestnicy mieli możliwość osobistego zapoznania się z niektórymi z pokazanych urządzeń. Zajęcia były prowadzone przez ośmioosobową grupę członków naszego Koła, która najpierw przez tydzień intensywnie ćwiczyła różne warianty izolacji domowej, przede wszystkim techniczne, aby świetnie wypaść przed zaproszonymi gośćmi. Zwłaszcza, że naszym głównym założeniem było, aby metodę jak najmocniej "udomowić", czyli np. użyć plastikowego kubka zamiast zlewki, filtra do kawy zamiast flizeliny, odmierzyć orientacyjnie 100 ml wody itp. Tym niemniej, udało nam się na czas wszystko zorganizować i w sobotę o 10.00 byliśmy gotowi na przyjęcie pierwszych uczestników. Ogółem izolację przeprowadziły 4 grupy przyszłych studentów, i , co można było wywnioskować z min, bardzo im się podobała. Bo trzeba też dodać, że każdy uczestnik na zakończenie pokazu otrzymał "ependorfkę" z fragmentem wyizolowanego DNA oraz instrukcję do ćwiczenia, które z powodzeniem można powtórzyć w klasie. My sami również jesteśmy zadowoleni z efektów naszej pracy i z cała pewnością w przyszłym roku będziemy chcieli wziąć udział w podobnym przedsięwzięciu. Chcielibyśmy przy tym podziękować wszystkim, którzy włączyli się w prace nad przygotowaniem i poprowadzeniem tegorocznego pokazu, za profesjonalizm i trudny do uzyskania efekt zainteresowania młodszych istotą DNA, która, mam nadzieję, niektórych przywiedzie na studia do naszego Instytutu.

 

A oto wykorzystana przez nas metoda:

Jak można domowymi metodami wyizolować DNA - "substancję dziedziczenia" - z owoców lub warzyw?

   

1.  Przygotowanie roztworu ekstrakcyjnego:

  • wlać 100 ml wody do naczynia miarowego,
  • dodać kopiastą łyżkę do kawy soli kuchennej /3 płaskie łyżeczki do herbaty/
  • dodać łyżkę płynu do mycia naczyń,
  • dodać 10 kropli enzymatycznego wywabiacza plam.

2.  Przygotowanie owoców lub warzyw:

  • 20 ml roztworu ekstrakcyjnego wlać do 50ml naczynia,
  • warzywa lub owoce zmielić w mikserze,
  • pobrać 3 łyżeczki do herbaty zmiksowanych owoców lub warzyw i dodać do naczynia z roztworem.
  • zamieszać przez inwersję

3.  Ogrzewanie mieszaniny owoców z roztworem ekstrakcyjnym:

  • przez 15 minut ogrzewać naczynie z mieszaniną w łaźni wodnej nastawionej na 60oC (w tym czasie błony komórkowe zostaną zniszczone a DNA uwolnione z jądra komórkowego).

4.  Chłodzenie:

  • naczynie przez 10 minut trzymać w łaźni lodowej.

5.  Filtrowanie:

  • w lejku umieścić filtr do kawy,
  • umieścić lejek nad nowym, czystym naczyniem,
  • zawartość naczynia z roztworem ekstrakcyjnym przelać przez filtr do nowego naczynia (ten etap ma na celu usunięcie pozostałości: dużych, nie rozdrobnionych kawałków).

6. Wytrącanie DNA:

  • do zawiesiny delikatnie wlać dwie objętości zimnego denaturatu (spowoduje to rozwarstwienie DNA, jako nierozpuszczalne, wytrąci się).

7.  Wyłowienie DNA:

  • znajdujące się w górnej warstwie DNA delikatnie wyłowić mieszadełkiem do kawy

 

M. Ślimak

DRUKUJ drukuj

Bądź poinformowany subskrybuj biuletyn

Jeżeli chcesz otrzymywać nasz Biuletyn dodaj swój adres do listy wysyłkowej (wykorzystaj poniższy formularz). Aby zrezygnować z subskrybcji Biuletynu wykorzystaj powyższy formularz (zaznacz opcję usuń adres).

Contact form submitted!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Member of European Science Events Association       PLACES project        *